Επιβιώνουμε

Επιστολή στην εταιρεία Alfa για τη χρήση φοινικέλαιου

Μετά την πρόσφατη αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί με αφορμή τη Nutella που περιέχει φοινικέλαιο και το κατά πόσο είναι ασφαλής ή όχι η χρήση του στη διατροφή μας, το Κίνημα Επιβιώνουμε αποφάσισε να αρχίσει ελέγχους (εντοπισμό, όχι αναλύσεις) συστατικών ελληνικών προϊόντων, ερωτήσεις και συστάσεις προς τις εταιρείες, αλλά και ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα προϊόντα τους

​Μια γνωστή μαγείρισσα και μια ελληνική εταιρεία ένωσαν τις δυνάμεις τους και κυκλοφόρησαν πρόσφατα νέα τυροπιτάκια. Πρόκειται για την Αργυρώ και την εταιρεία Alfa.

Διαβάσαμε τα συστατικά και ιδού οι απορίες που δημιουργήθηκαν, τις οποίες θα στείλουμε στην εταιρεία. Οι απαντήσεις της επίσης θα δημοσιευτούν.

Αξιότιμοι κύριοι,
μετά το σάλο που δημιουργήθηκε σχετικά με το κατά πόσο είναι ασφαλές ή όχι το φοινικέλαιο που εμπεριέχει η Nutella, ελέγξαμε ένα προϊόν σας που διαφημίζετε για να δούμε αν υπάρχει το εν λόγω συστατικό. Πρόκειται για το Διαλεχτά Τυροπιτάκια με εκλεκτή σφολιάτα ζυμωμένη με τυρί και με γέμιση φέτα, μυζήθρα & γραβιέρα. Συνταγή από την Αργυρώ”.

Με λύπη μας διαπιστώσαμε ότι όντως τα τυροπιτάκια περιέχουν φοινικέλαιο, για το οποίο έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ασφάλεια των Τροφίμων, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Μάιο, θεωρεί ότι το φοινικέλαιο είναι πιο επικίνδυνο από τα άλλα φυτικά έλαια, όταν χρησιμοποιηθεί σε θερμοκρασίες άνω των 200 βαθμών Κελσίου. Οι οδηγίες ψησίματος του προϊόντος σας λένε 180 – 200 C.

Από την άλλη, Έλληνες διατροφολόγοι  συστήνουν την όσο το δυνατόν λιγότερη κατανάλωση φοινικέλαιου καθώς δεν έχει θρεπτική αξία, κάτι που διασφαλίζεται μέσω της προσεκτικής ανάγνωσης της ετικέτας κάθε προϊόντος και την αποφυγή του εάν περιέχει φοινικέλαιο. Τονίζουν δε, ότι λόγω του χαμηλού κόστους που έχει το φοινικέλαιο βρίσκεται στα περισσότερα τυποποιημένα τρόφιμα στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Ωστόσο διαπιστώσαμε και κάτι ακόμα: Μια ασυμφωνία των συστατικών του εν λόγω προϊόντος ως αναφέρονται στο επίσημο ιστολόγιο σας με εκείνη πάνω στη συσκευασία:

Picture

​Ενώ στη συσκευασία γράφετε:

​ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:
 Αλεύρι σίτου, φυτικά λιπαρά 22% (φοινικέλαιο, φοινικοστεαρίνη, σογιέλαιο, νερό, αλάτι, γαλακτωματοποιητές: μόνο και δι-γλυκερίδια των λιπαρών οξέων, πολυγλυκερίδια, λιπαρών οξέων, ρυθμιστής οξύτητας, κιτρικό οξύ, συντηρητικό: σορβικό κάλιο, χρωστική β-καροτένιο, άρωμα) νερό, μυζήθρα 14% (προϊόν τυρογάλακτος: ορός παστεριωμένου αγελαδινού και πρόβειου γάλακτος, αλάτι), φέτα ΠΟΠ 3% (παστεριωμένο αιγοπρόβειο γάλα, αλάτι, πυτιά, οξυγαλακτική καλλιέργεια), παρμεζάνα 3%, παστεριωμένο αγελαδινό γάλα, αλάτι, πυτιά, συντηρητικά: λυσοζύμη αυγού), έδεσμα με φυτικά λιπαρά: παστεριωμένο αποβουτυρωμένο γάλα αγελάδος, παστεριωμένο αποβουτυρωμένο συμπυκνωμένο γάλα αγελάδος, μερικώς υδρογονωμένο φοινικοπυρηνέλαιο, πρωτεΐνες γάλακτος, τροποποιημένο άμυλο αραβόσιτου και ταπιόκας, καλλιέργεια γιαούρτης, σταθεροποιητής, ζελατίνη, συντηρητικό: σορβικό κάλιο), σιμιγδάλι σίτου, άμυλο αραβόσιτου, αλάτι, γραβιέρα 1%, (παστεριωμένο αγελαδινό γάλα, αλάτι, οξυγαλακτική καλλιέργεια, πυτιά), μπαχαρικά.

Picture

​Φυσικά για να διαβαστούν από την ετικέτα μας χρειάστηκε μεγεθυντικός φακός, ενώ στο ίντερνετ αναφέρετε γενικώς “φυτικά έλαια” και όχι ποια ακριβώς.

Δεν θα σταθούμε στα υπόλοιπα συστατικά και κατά πόσο αυτά σας είναι απαραίτητα για την παραγωγή και συντήρηση σε εσάς και κατάλληλα για τους καταναλωτές, αλλά μονάχα στο φοινικέλαιο.Γράφετε ακόμα στο ιστολόγιο σας “χωρίς τρανς λιπαρά”, το μερικώς υδρογονωμένο φοινικοπυρηνέλαιο δεν είναι;

Κι αναρωτιόμαστε, η Αργυρώ έδωσε τέτοια συνταγή; Στην Ελλάδα οι πίτες και τα πιτάκια πάντα γίνονταν με ελληνικό ελαιόλαδο ή φρέσκο βούτυρο διαφόρων ειδών ή ακόμα και τον συνδυασμό των δυο, κάτι που προσφέρει νοστιμιά, θρεπτικότητα και άρωμα την ώρα του ψησίματος. Στην Ελλάδα αυτά τα προϊόντα παράγονται από Έλληνες παραγωγούς και δεν χρειάζεται να γίνει εισαγωγή. Μπορεί σε σχέση με το φοινικέλαιο να είναι κατά τι ακριβότερα, ωστόσο τα χρήματα μένουν στον τόπο μας και βοηθούν την ελληνική οικονομία από την οποία κι εσείς θα έχετε έμμεσα οφέλη.

Ως εκ τούτου ζητούμε από σας:

  • Να επανεξετάσετε τα συστατικά των προϊόντων σας και να τα κάνετε πιο ‘φιλικά’ προς τους καταναλωτές, τόσο προς την υγεία τους, όσο και τη νοστιμιά και θρεπτικότητα τους.
  • Να καταργήσετε τη χρήση του φοινικέλαιου, για το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ασφάλεια των Τροφίμων θέτει σοβαρό θέμα και ακόμα δεν έχει τελείως καταλήξει για την επικινδυνότητα του, πόσο μάλλον όταν είναι σε τόσο ευρεία χρήση στη βιομηχανία τροφίμων άρα και κατανάλωση, που σημαίνει ότι δεν ξέρουμε ακόμα κι αν τεθούν κάποια όρια, τι επιπτώσεις θα έχουν σωρρευτικά.
  •  Τα συστατικά που αναγράφονται στο διαδίκτυο να είναι επακριβώς τα ίδια με εκείνα της συσκευασίας, τα οποία δύσκολα διαβάζονται μέσα σε ένα σούπερ μάρκετ.

​ Με εκτίμηση και σε αναμονή απάντηση σας,

Κίνημα Επιβιώνουμε

Η απάντηση της εταιρίας Alfa στην επιστολή μας σχετικά με το φοινικέλαιο

Μετά την πρόσφατη αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί με αφορμή τη Nutella που περιέχει φοινικέλαιο και το κατά πόσο είναι ασφαλής ή όχι η χρήση του στη διατροφή μας, το Κίνημα Επιβιώνουμε αποφάσισε να αρχίσει ελέγχους (εντοπισμό, όχι αναλύσεις) συστατικών ελληνικών προϊόντων, ερωτήσεις και συστάσεις προς τις εταιρείες, αλλά και ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα προϊόντα τους.

Η πρώτη επιστολή που στείλαμε σχετικά με το θέμα ήταν στην εταιρεία Alfa και δημοσιεύουμε την απάντηση που λάβαμε: ​


Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε, για την ιδιαίτερη προσπάθεια που κάνετε ως προς την ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού, αναφορικά με την καταλληλότητα των συστατικών τα οποία χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τροφίμων. Το παρακάτω κείμενο ελπίζουμε να φανεί χρήσιμο και να σας βοηθήσει να κατανοήσετε, ότι όσον αφορά τα προϊόντα της εταιρεία μας, δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας από την μεριά των καταναλωτών. Αυτός, πιστεύουμε ότι είναι και ο βασικός λόγος που κάνατε αυτή την ενδελεχή έρευνα για την εταιρεία μας. Αρχικά, όλα τα συστατικά που χρησιμοποιεί η εταιρεία μας για την παρασκευή των προϊόντων είναι εγκεκριμένα από το ανώτατο αρμόδιο ελεγκτικό όργανο της χώρας, που είναι γνωστό ως ΕΦΕΤ, στο site του οποίου μπορείτε να δείτε ότι δεν υπάρχει καμιά απαγόρευση για το εν λόγω συστατικό.

Όπως και με την επώνυμη εταιρεία που έχει γίνει μεγάλο θέμα τον τελευταίο διάστημα, δεν υπήρξε καμία ανάκληση προϊόντων εξ’ αιτίας της ύπαρξης φοινικέλαιου και αυτό γίνεται καθώς δεν έχουν υπάρξει ακόμα επιστημονικά τεκμηριωμένες τοποθετήσεις ειδικών επι του θέματος, που υποδεικνύουν κάτι τέτοιο.

Μέχρι σήμερα κανείς διεθνής ή κρατικός οργανισμός δεν έχει απαγορεύσει τη κατανάλωση φοινικέλαιου. Ο EFSA εξετάζει μαζί με τα αρμόδια όργανα της ΕΕ τα οποία, φημίζονται για την αυστηρότητά τους σε ζητήματα δημόσιας υγείας. Ο εκπρόσωπος της αρμόδιας υπηρεσίας, δήλωσε πως σχετικές οδηγίες θα εκδοθούν ως το τέλος του έτους.

Παρόλα αυτά όμως, επειδή στην Alfa είμαστε μπροστά από τις εξελίξεις έχουμε ξεκινήσει ήδη έρευνα με σκοπό την αντικατάσταση του φοινικέλαιου με άλλο φυτικό λιπαρό, μόνο για να αρθεί η οποιαδήποτε αμφιβολία από την μεριά του καταναλωτικού κοινού και να μπορούν οι καταναλωτές να απολαμβάνουν τελείως άφοβα τα προϊόντα μας. Επιπλέον, σχετικά με το θέμα των trans λιπαρών θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το μερικώς υδρογονωμένο φοινικοπυρηνέλαιο είναι υποσυστατικό ενός συστατικού του προϊόντος και η περιεκτικότητα του στο τελικό προϊόν είναι (0,2%). Έχουν γίνει οι απαιτούμενες αναλύσεις σε πιστοποιημένα εργαστήρια και όλα τα αποτελέσματα των trans λιπαρών είναι (0), τα απαραίτητα έγγραφα είναι διαθέσιμα.

Επιπροσθέτως, για το θέμα των γραμμάτων της συσκευασίας, το μέγεθος της γραμματοσειράς που χρησιμοποιούμε είναι εντός των πλαισίων που έχουν τεθεί από τον FDA σε παγκόσμιο επίπεδο και από τον ΕΦΕΤ σε πανελλαδικό.

Τέλος, σχετικά με το site και την ενημέρωση των καταναλωτών από αυτό έχουμε επιλέξει να αναφέρουμε τα βασικότερα συστατικά του προϊόντος, δεδομένου ότι ο ενδιαφερόμενος έχει την δυνατότητα να διαβάσει όλα τα συστατικά στο πίσω μέρος της συσκευασίας και αυτό γίνεται για λόγους διαχείρισης ψηφιακού χώρου.

​Ελπίζουμε να σας κατατοπίσαμε σχετικά με τις διαδικασίες που ακολουθεί η Alfa για τον ποιοτικό έλεγχο των προϊόντων της καθώς τηρούμε όλα τα διεθνή πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας και γίνονται συνεχή έλεγχοι στις ιδιωτικές εγκαταστάσεις του χημείου και του μικροβιολογικού εργαστηρίου μας το οποίο είναι πιστοποιημένο από αρμόδιους φορείς.

Επιβιώνουμε

Επιβιώνουμε

Ακολουθείστε μας!

Κατηγορίες

Διακήρυξη του Κινήματος Επιβιώνουμε

Σελίδα στο facebook